Layar
Part of the Blippar Group

Geo Layer Roombeek

roombeek thumbnail

To open this layer, scan the QR code below using any AR-link compatible browser, such as Layar, Wikitude or Junaio.

Or manually open this link: ar://cdp.interop.layar.com/roombeek

Download Layar

Roombeek


Layer ID: roombeek
by Stichting Droombeek

Ontdek de Enschedese wijk Roombeek.

Ontdek de geschiedenis, cultuur en architectuur van de wijk Roombeek in Enschede middels korte films en audioverhalen. Ga staan op de aangegeven locatie, speel het verhaal af en ervaar de samenhang met de specifieke omgeving.
Nieuw in deze tweede editie is, dat er naast de audioverhalen zijn nu ook films toegevoegd bij de thema’s architectuur en vuurwerkramp, bijvoorbeeld over de imposante hal van de Eekenhof en het verhaal van de kunstenaar achter de grote Delfts blauwe tegels van de Stadshaard. Drie medewerkers van Rijksmuseum Twenthe komen in beeld met hun verhaal over hun werk tijdens de eerste uren van de vuurwerkramp. Daarnaast geeft het museum een sneak preview door acht kunstwerken uit haar collectie virtueel aan de blinde buitenmuur te hangen.

Roombeek heeft een rijke historie. Sinds 1890 vestigden textielfabrieken zich langs de spoorlijn. Bierbrouwerij Grolsch werd er groot. Arbeiderswijken vulden de ruimte tussen de complexen. Na de neergang van de textielindustrie, eind jaren zestig, overleefden vele gebouwen de sloopbal. De vuurwerkramp op 13 mei 2000 legde bijna alles in de as. Na de wederopbouw is de wijk een toonbeeld van architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit.
Colofon: ontwikkeld i.o.v. stichting Droombeek, door Living Doc. i.s.m. Architectuurcentrum Twente, Rijksmuseum Twenthe, Enschede Promotie, TwentseWelle en Gemeente Enschede. Technische realisatie en vormgeving door Webmapper.
Editie: september 2011.

We request not to sign up and further make payments for Layar services. Please proceed to use Blippbuilder to create AR experiences.
We use cookies to improve our services. Don’t worry, they don’t store personal or sensitive information and you can disable them at any time in your browser settings.